De tekenaars

Al ruim 40 jaar tekent de grote meester, Jan van Haasteren, met veel liefde puzzelplaten voor Jumbo. Sinds 2012 zijn Dick Heins en Rob Derks aan de ‘studio’ toegevoegd om te zorgen dat de eeuwige honger naar nieuwe puzzels bij de fans gestild blijft. Rob en Dick tekenen hun eigen puzzelplaten voor het merk Jan van Haasteren. Want dat Jan uitgegroeid is tot Een Merk, is inmiddels onvermijdelijk. Al vindt Jan het zelf nog wel eens niet te bevatten hoeveel mensen over de hele wereld zijn puzzels leggen!

Jan van Haasteren

Jan zijn tekencarriëre begint in 1961 bij de Toonder studio’s en hij groeit al snel uit tot een bekende striptekenaar die verschillende strips op zijn naam heeft staan. Zijn bekendste zijn Tinus Trotyl, Sjaak en oom George en Erik en Opa. In 1977 tekent Jan zijn eerste kijkplaat voor Bokma en vanaf toen stroomden de commerciële opdrachten binnen.

Lees meer

De eerste puzzels van Jan van Haasteren dateren al van 1975. Hij maakte een aantal Popeye-puzzels. Daarna tekende hij grote reclameposters die leidden tot de puzzels voor Jumbo. Tegenwoordig tekent Jan drie puzzels per jaar, waarvoor hij in 2003 een contract voor het leven heeft gesloten. De onderwerpen van zijn puzzels kan hij zelf helemaal vrij kiezen. Het ontwerpen en uitwerken kost hem ongeveer 3 maanden. Jan heeft zijn studio aan huis aan de Noord Hollandse kust en naast tekenen is tennissen een favoriete bezigheid.

Jan zijn puzzels zijn in Nederland immens populair, maar ook in de rest van de wereld groeit de populariteit. Door alle jaren heen, heeft Jan inmiddels meer dan 100 puzzelplaten getekend!

Dick Heins

Dick Heins is in 1959 geboren in Den Haag en opgegroeid in Wassenaar. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw Cindy, stiefzoon Danny en labrador Bing in Oosterhout. Al van jongs af aan was Dick bezig met tekenen, maar bij het zien van het werk van Jan van Haasteren wist hij: dit wil ik ook. Hij zocht op 19-jarige leeftijd contact met zijn tekenheld en die leerde hem allerlei handigheidjes, zoals tekeningen inkleuren met ecoline.

Lees meer

Dick startte vervolgens zijn eigen ‘tekenstudiootje’ en werkte voor diverse reclamebureaus, puzzelblad Bingo, kindertijdschrift Bobo, Eppo stripblad en Junior Suske en Wiske. In de jaren die volgden, hield hij altijd contact met Jan van Haasteren, die hem in 2013 vroeg om te komen tekenen voor Studio Jan van Haasteren.

Puzzelplaten van Dick zijn te herkennen aan een paar markante figuurtjes, zoals zijn vader (helaas in 2020 overleden) en zijn goede vriend Maurice, die in een rolstoel zit. Ook figureert er altijd een zakkenroller in zijn puzzelplaten. Zijn vrouw Cindy is dol op vlinders en daarom fladdert er vaak ook een vlinder door zijn afbeeldingen.

Waar Jan en Rob op één groot vel papier werken, geeft Dick er de voorkeur aan om zijn tekening op verschillende vellen papier op A3-formaat uit te werken. Die zet hij vervolgens op de computer aan elkaar. Dick doet zijn inkleuringen digitaal en Jan en Rob werken beiden met ecoline.

Rob Derks

Rob Derks (1974) woont met zijn vriendin en drie kinderen in Nijmegen. Rob volgde de opleiding tot tekenleraar, maar ontdekte dat zijn passie bij (strip)tekenen lag, en niet zozeer bij het lesgeven. Met enkele bevriende tekenaars richtte hij Studio Noodweer op, waar hij werkt aan uiteenlopende opdrachten, waaronder natuurlijk de puzzels voor Jan van Haasteren.
Lees meer

Rob en zijn collega’s maakten dagelijks stripjes voor de gratis treinkrant Metro. Ook illustreert hij schoolboeken en kinderboeken en tekent hij strips voor bedrijven en zelfs T-shirts voor bands.

Net als Dick Heins zocht Rob in zijn beginjaren contact met Jan van Haasteren. Hij was net gestart met Studio Noodweer en ging op bezoek bij striptekenaars om vragen te stellen en te kijken hoe zij te werk gingen. Bij Jan op de zolderkamer raakte hij besmet met het kijkplatenvirus. Jan leerde hem ook de kunst van het inkleuren met ecoline, wat Rob nog steeds toepast bij zijn puzzelplaten.

Rob tekent in zijn puzzelplaten altijd twee mannen met een lange baard, vrij gebaseerd op de band ZZ Top, waar hij groot fan van is. Ook de blauwe slurf die vaak ergens overheen hangt, komt uit de tekenpen van Rob. Het is een figuurtje dat een rol zal spelen in een kinderboek dat nog in de maak is. De schoorsteenveger en de zeemeermin zijn inmiddels uit de puzzelplaten verdwenen, Rob vergat ze per ongeluk toe te voegen. De blonde tweeling (uit de Vertrekhal) en de vechtende vrouwen (uit Shop Till You Drop), allebei overgenomen uit puzzelplaten van Jan, zijn nog altijd vaste prik.

Onderstaand vind je een aantal veel gestelde vragen, aan de tekenaars:

Hoeveel platen teken je per jaar?

Elke tekenaar tekent ongeveer 3 puzzelplaten per jaar.

Hoe lang doe je over het tekenen van 1 puzzelplaat?
De gemiddelde tekentijd is 2,5 tot 3 maanden voor 1 puzzelplaat. Wil je meer weten hoe een plaat wordt gemaakt? Klik hier
Hoe lang werken jullie vooruit?

De tekenaars werken zo’n 6 tot 12 maanden vooruit. Het is dus niet gek dat een zomers thema midden in de winter wordt getekend. Of een kerstplaat midden in de zomer.

Hoe komen de ideeën voor de puzzels tot stand?

Elke tekenaar heeft zijn eigen inspiratie en mag ideeën aandragen voor nieuwe puzzels. Eens per kwartaal komen de tekenaars bij elkaar en in samenwerking met Jumbo en Jan zijn oudste dochter Saskia worden de ideeën besproken. De leukste ideeën worden op een wensenlijstje gezet en komen dan uiteindelijk aan de beurt om getekend te worden. Er zijn overigens altijd veel meer ideeën dan dat de tekenaars in een jaar de tijd hebben om te tekenen!

Laten jullie schetsen en het eindresultaat aan elkaar zien?

Jazeker! Sowieso begeleiden Jan en Saskia de tekenaars en moet Jan helemaal tevreden zijn met de plaat voordat hij verder in productie wordt genomen. Maar daarnaast delen alle 3 de tekenaars regelmatig hun werk en kunnen de anderen nog bijvoorbeeld extra grapjes aandragen.

Met welke materialen werk je?

De schets wordt getekend met potlood, daarna wordt deze overgetrokken met Oost-indische inkt en een kroontjespen en vervolgens wordt deze ingekleurd. Jan en Rob kleuren beide handmatig met een penseel en ecoline. Dick maakt van de geïnkte plaat eerst een digitale versie en kleurt hem dan op de computer in.

Puzzelen jullie zelf?

De tekenaars hebben alle drie van hun hobby hun werk gemaakt en doen dit met veel passie en toewijding. In de spaarzame overige uren besteden ze hun tijd liever aan hun gezin, muziek maken, met de hond wandelen, of tja…tekenen! De vrouw van Dick is overigens wel groot Jan van Haasteren puzzelfan.

Staat je vraag er niet bij? Stel de tekenaars een vraag!

Heb jij een vraag voor Jan, Dick of Rob? Op een aantal veel gestelde vragen, hebben we alvast antwoord gegeven. Staat jouw vraag er niet bij? Je kan hem hier stellen!