Heel Holland aan de legpuzzel: ‘Ik kan bijna niet meer stoppen’

Dé puzzelgoeroe van Nederland, René van der Zwet, heeft het over bizarre taferelen. ,,Puzzelen is alweer een paar jaar in trek, vooral om in een hectisch bestaan even te ontspannen. Maar nu iedereen vanwege het virus binnen blijft, is het helemáál hot”, zegt de organisator van het Nederlands kampioenschap legpuzzelen.

Uitstel NK

Uitgerekend de finale van dat evenement zou 5 april worden gehouden in de evenementenhal van Roelofarendsveen, maar is vanwege de corona-uitbraak uitgesteld tot september. ,,Ongelooflijk hè. Spijtig. We hadden vijftien voorrondes met 2.800 deelnemers. De 180 finalisten blijven nu nog een tijdje in training.”

Van der Zwet (50) verkoopt via zijn website de beroemde Jan van Haasteren-puzzels. Komische taferelen, een hoop drukte om wanhopig van te worden, doorgaans duizend stukjes, in licensie bij spellenfabrikant Jumbo. ,,Niet aan te slepen. Op elk stukje gebeurt wat. Ook als je er nog nooit een hebt gelegd, weet je meteen dat het een Van Haasteren is. Heel levendig; als je alpenweides en blauwe luchten wilt, moet je zeker geen Van Haasteren kopen.”

Grootmeester

De grootmeester zelf, inmiddels 84, mag op zijn werkkamer in badplaats Bergen nog graag aan nieuwe chaotische puzzelplaten werken. De illustrator begon  ooit bij (Maarten) Toonder Studio’s, werd later striptekenaar voor bladen als Donald Duck en Pep.

Het is fijn dat het leggen van mijn puzzels mensen helpt deze moeilijke tijd door te komen

Jan van Haasteren, striptekenaar

Hij heeft inmiddels ruim honderd puzzelprenten achter de rug, ongeveer drie per jaar. Van Haasteren, geboren Schiedammer, geniet van de revival van het gezelschapsspel. ,,Dat er zoveel vraag is naar de puzzels vind ik heel bijzonder. En dan is het fijn dat het mensen helpt deze moeilijke tijd door te komen.”

Voorname spellenmakers als Jumbo en Ravensburger signaleren een snel stijgende verkoop van legpuzzels, in alle mogelijke soorten en maten. Ook bij speelgoedwinkels als Intertoys zijn ze toenemend trendy. De internet-verkoop verslaat momenteel zelfs die van de sinterklaasperiode en Kerst, zegt Carola Davids van Puzzelplaza dat scoort met bekende merken Falcon de Luxe, Gibsons en The House of Puzzles.

,,We hebben het al dagen ontzettend druk, vergelijkbaar met de maand december. Jong en oud vinden het nu kennelijk een leuk tijdverdrijf. En je merkt dat ze veel tijd hebben, want ze durven nu ook aan puzzels van drieduizend stukjes te beginnen.”

Nederlands bekendste striptekenaar en puzzelplatenmaker: Jan van Haasteren (85).

18.000 stukjes Parijs

Staatsieportretten van Willem-Alexander en Máxima, de belevenissen van Buurman & Buurman, de onvermijdelijke stads- en vergezichten, historische figuren en kleurige boeketten blijven in trek. Nog redelijk nieuw zijn 3D-puzzels, zoals de Volkswagen T1 die je moet opbouwen uit 162 deeltjes. Uitschieters in formaat bestaan er ook, bijvoorbeeldAvondwandeling door Parijs van Ravensburger. Dan praat je over 18.000 stukjes, ofwel een puzzelplaat van 276 x 192 centimeter voor ongeveer 170 euro.

https://www.ad.nl/breda/heel-holland-aan-de-legpuzzel-ik-kan-bijna-niet-meer-stoppen~aea01488/