De vragen en antwoorden van het online gesprek met Jan

Op donderdag 25 februari kregen tien winnaars de exclusieve kans om online met Jan te praten. Tijdens dit gesprek zijn er veel leuke vragen gesteld en wij wilden jullie deze niet onthouden.

Hieronder de vragen die tijdens het online gesprek gesteld zijn, met daarop de antwoorden van Jan.

 1. Heeft u nog bucketlist wensen wat betreft uw puzzelcollectie?
  Ik zou een eigen tentoonstelling leuk vinden. Er zijn nog genoeg producten die niet gezien zijn en die daarin mooi tot hun recht komen.
 2. Maakt u uw eigen puzzels?
  Nee, mijn puzzels hebben geen geheimen meer voor mij. Ik ben een aantal maanden bezig met de puzzels wat betreft het ontwerp en daardoor weet ik precies welk stukje waar moet.
 3. Komt er een Covid-19 gerelateerde puzzel?
  Nog niet echt over nagedacht… Het zou wel kunnen, maar ik weet nou niet in hoeverre je hier een leuke plaat van kan maken, het is natuurlijk niet echt een leuk tijd…
  Daarbij zijn er ook een heleboel andere onderwerpen waarover ik een puzzel kan maken.
 4. Worden de buitenranden van een puzzel bewust rustiger gemaakt?
  Ik zorg er vaak voor dat de situatie zich in het midden van de puzzel afspeelt, hierdoor zijn de buitenranden inderdaad wat rustiger.
 5. Welke reactie op een puzzel heeft u het allermeest geraakt?
  Lastige vraag want dat zijn er zoveel… Maar een van de mooiste was wel dat iemand een verlies had geleden en het verdriet probeerde tegen te gaan door het maken van mijn puzzels.
 6. Zijn er geheime karakters verwerkt in een puzzel?
  In meerdere puzzels zijn familieleden van mij verwerkt. Deze zijn niet geheim, alleen jullie kennen hun niet.
 7. Wat is het mooiste verjaardagscadeau dat u heeft gekregen?
  Ik heb kaarten vanuit de hele wereld ontvangen voor mijn verjaardag. Deze kaarten komen uit China, Duitsland, Frankrijk, België, Scandinavië en heel veel kaarten uit Amerika. Ik heb waarschijnlijk een jaar nodig om deze allemaal te kunnen lezen…
 8. Wat is je eigen favoriete karakter en waarom?
  Eigenlijk betekenen alle karakters veel voor mij. Ik kan er zoveel lol om hebben…
  Maar als ik écht moet kiezen dan is het toch wel Sinterklaas. Ook vind ik het leuk om één van mijn stripfiguren erin te verwerken.
 9. Droom je weleens over je figuren en je puzzels?
  Ik droom vaak over situaties die ik uiteindelijk gebruik in mijn puzzels. Maar soms vergeet ik ze ook weer. Kennelijker wordt het wat moeilijker om te onthouden ?
 10. Wat is uw favoriete plaat die u gemaakt heeft?
  Het Strand is een van mijn favorieten, maar ook het Ziekenhuis. Ik kijk regelmatig in mijn zoekboek om te kijken welke platen ik allemaal getekend heb. Zelf heb ik laatst een foutje ontdekt, zo was ik in een paar platen Sinterklaas vergeten te tekenen.
 11. Waar bent u op dit moment mee bezig?
  Op dit moment ben ik druk bezig met de Junior lijn die in september 2021 zal uitkomen. Dit is erg leuk om te doen, je moet je weer terug verplaatsen in de kinderwereld. Dit is voor mij niet moeilijk, want ik ben nog steeds nog kinds in mijn hoofd… ?
 12. Maak je zelf weleens puzzels?
  Ik zou dit wel willen, maar ik heb er geen tijd voor. Ik heb nog zoveel ideeën. Ik zou ook heel graag weer stripverhalen willen maken… Maar waar vind ik de tijd daarvoor?
 13. De haai en de octopus zijn dit speciale dieren voor u?
  De octopus heeft 8 armen en daar kan je gekke dingen mee uithalen. Ook vind ik de octopus een bijzonder beest, leuk roze en hij heeft een intelligent karakter. Hetzelfde geldt voor de slang, hier kan je ook altijd wat geks mee uithalen.
 14. Worden oudere puzzels weer opnieuw uitgebracht?
  Jumbo wisselt de collectie elk jaar er wordt regelmatig weer teruggegrepen op oude platen en andere gaan er dan weer uit.
 15. Hoe is het karakter Jane ontstaan?
  Jane was secretaresse bij het Bureau. In eerste instantie zou zij in iedere plaat terugkomen, maar nu teken ik haar wanneer het onderwerp van de plaat het toelaat.
 16. Heeft u zelf een verslaving?
  Mijn grootste verslaving is tekenen en chocolade misschien ook wel een beetje…
 17. Hoe bent u erop gekomen om van uw tekeningen puzzels te maken?
  Ik heb lang in de reclame wereld gewerkt, waar ik veel posters heb gemaakt.
  Eerst wilden mensen deze posters aan de muur hangen, later ben ik in contact gekomen met Jumbo en toen hebben we bedacht er puzzels van te maken.