Bijna alles wat de puzzelkoning Jan van Haasteren tekent mag niet meer

Jan van Haasteren tekent alles wat nu niet meer mag, ofschoon dat niet speciaal zijn bedoeling was, want zo tekent hij al jaren. Verdorie, zegt hij, ja! Mensenmassa’s, evenementen, alles overvol: zwembad, strand, popfestivals, kunstmarkten, voetbalstadions, bloemencorso, kermis, het songfestival dat niet doorging. Een afgeladen cruiseschip.

We praten aan de telefoon, Jan van Haasteren is de eerste die me sinds het virus echt niet thuis kan ontvangen, in Bergen. Begrijpelijk: hij is niet alleen vierentachtig jaar oud, zijn werk is goud waard. Hij is dé Jan van Haasteren, de puzzelkoning. En hij tekent nog altijd onverstoorbaar door.

Sinds zijn pensionering als striptekenaar doet hij niets anders, hij heeft een contract voor het leven bij speelgoedfabrikant Jumbo voor drie puzzels per jaar. Jumbo verkocht er wereldwijd ‘miljoenen’ van zijn hand – preciezer krijg ik de cijfers daar niet. Jumbo stuurt wel tabellen: in maart van dit jaar stond Jan van Haasteren er op nummer drie van de bestverkochte speelgoedmerken, hoger dan onder meer Pokemon, Duplo, Playmobil en Monopoly.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bijna-alles-wat-de-puzzelkoning-jan-van-haasteren-tekent-mag-niet-meer~bae23dbf/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email