Jan van Haasteren: “Ik blijf tekeningen voor puzzels maken, zolang ik kan”

Jan van Haasteren (84) is een fenomeen als het gaat om puzzelen. De Nederlandse striptekenaar heeft meer dan 100 puzzels ontworpen voor spellenuitgever Jumbo. “Als een plaat af is, houd ik het soms nog even voor mezelf zodat ik er nog naar kan kijken.”

Vanwege het coronavirus zijn mensen thuis massaal aan het puzzelen geslagen. En welke legpuzzel is nou beter dan een klassieker van Jan van Haasteren? De striptekenaar is momenteel bezig met het tekenen van een nieuwe puzzel, maar heeft toch een gaatje in zijn planning om te bellen met Libelle. “Er is voor mij niet veel veranderd. Ik werk al sinds 1967 vanuit huis. Ik maak nu alleen een rondje in de tuin in plaats van buiten”, vertelt Jan. Dat zijn puzzels momenteel weer volop worden gekocht, vindt hij fantastisch. “Ja, dat is geweldig. Je laat mensen even aan iets anders denken dan aan het virus. Mensen hebben in deze tijd veel zorgen, maar door te puzzelen kunnen ze zichzelf even op iets anders focussen.”

Het verhaal achter de haaienvin

De puzzels van Jan zijn namelijk iconisch onder de puzzelaars. Je herkent ze aan de humoristische, kleurrijke platen bomvol details. “Via het striptekenen, ben ik in de puzzelindustrie beland. Ik maakte illustraties voor reclamebureaus en posters. Die waren in de jaren ’70 erg populair. Op een gegeven moment heb ik aangeboden om platen te maken voor Jumbo. Zo zijn we er met 1 begonnen en inmiddels heb ik er meer dan 100 gemaakt. Per jaar maak ik 3 puzzels”, vertelt Jan. Het handelsmerk van de puzzels is de haaienvin, ook daar zit een verhaal achter. “Die komt uit mijn strip Baron van Tast. Ik heb voor de lol een keer die haaienvin erin gezet en toen ik het een keer was vergeten, kreeg ik dat gelijk te horen van de puzzelaars. Ik zet ook altijd een karikatuur van mezelf in de strip, handjes en andere absurde grapjes. Dingen die leuk zijn om te zien, maar eigenlijk niet kunnen in het echt. Dat maakt het leuk. Fans missen het gelijk als ik het er niet inzet.”

https://www.libelle.nl/mensen/jan-van-haasteren/