Puzzelen, skeeleren en bakken: zo gaan we de coronaverveling te lijf

Al weken moeten we zo veel mogelijk thuis blijven. Hoe houden we onszelf in deze coronacrisis op de been? Waar halen we plezier uit? De ouderwetse spelletjes blijken niet aan te slepen.

Niet meer uit eten, naar de bioscoop of afspreken met een groep vrienden. Door de coronacrisis hebben we ons gedrag 180 graden moeten draaien, zegt vrijetijdsdeskundige Goof Lukken van Breda University. Dat de (corona)verveling soms toeslaat, is daarom niet zo vreemd. ,,Elk stukje aarde was bereikbaar, nu komen we onze eigen stad nauwelijks uit. Toch zie je dat mensen andere manieren vinden om zich te vermaken.”

Vooral het thuisentertainment heeft volgens Lukken een vlucht genomen. ,,Online streamingdiensten, zoals Netflix, zien het gebruik verder toenemen. Bordspellen waren al populair, maar zijn nu nog belangrijker binnen het gezin. Omdat we niet meer uit eten kunnen, laten we onze maaltijden thuis bezorgen.”

,,Er is een totale hype gaande’’, vertelt Jesse Pijpers van spel- en puzzeluitgeverij Koninklijke Jumbo. Hij wijst op cijfers van marktonderzoeker NPD, waaruit blijkt dat in maart de doorverkoop van bordspellen en puzzels marktbreed met 87 procent is toegenomen.

Bij Jumbo gaan de puzzels van striptekenaar Jan van Haasteren het hardst. Ook Wasgij? – waarbij mensen niet de afbeelding op de doos puzzelen – doet het goed. Om aan de vraag te kunnen voldoen, haalt de uitgeverij nieuwe lanceringen naar voren. ,,Zelfs de kerstpuzzels zijn populair.”

https://www.ad.nl/nlthuis/puzzelen-skeeleren-en-bakken-zo-gaan-we-de-coronaverveling-te-lijf~a53366e4/?referrer=https://www.google.com/&fbclid=IwAR1-AeJpAmLzwgsRLGpzQm5RGPwyZT6vw_8xp_EgW0JVVX4yxYlekyyNjYA